Despre noi

Clubul Român de Hernie, fondat la 4 mai 2015, a apărut ca inițiativă a medicilor chirurgi Dan Ioan Ulmeanu, Dan Cristian, Victor Strâmbu, Florin Turcu, Stelian Pantea și Valentin Calu, interesați și implicați în chirurgia peretelui abdominal, motivați și inspirați de participările repetate la congresele organizate de European Hernia Society (EHS).

Consiliul Director este format din Conf. Dr. Dan Ioan Ulmeanu, în calitate de Președinte, Conf. Dr. Dan Cristian în calitate de Vicepreședinte, Conf. Dr. Florin Turcu, în calitate de Director științific și S.L. Univ. Dr. Valentin Calu, în calitate de Secretar General și delegat național la EHS.

Clubul Român de Hernie este singura asociație profesională din România acreditată de EHS ca National Chapter. Clubul Român de Hernie este recunoscut și susținut încă de la înființare de către principalele societăți chirurgicale din România, Societatea Română de Chirurgie (SRC) și Asociația Română pentru Chirurgie Endoscopică (ARCE). Clubul a dezvoltat strânse relații de colaborare, fiind prezent cu sesiuni dedicate la manifestările științifice naționale organizate de către aceste entități. Încă de la început, dezideratul nostru a fost să creăm un mediu în care medicii cu preocupări in domeniul chirurgiei de perete abdominal din toată țara să fie încurajați să discute și să participe activ în cadrul dezbaterilor științifice legate de diversele aspecte din acest domeniu.

Sub egida Clubului Român de Hernie au fost organizate mai multe simpozioane, în cadrul cărora au fost reunite lucrări și dezbateri acoperind atât abordul deschis cât și pe cel laparoscopic în chirurgia peretelui abdominal, care au atras un număr important de participanți. În cadrul fiecărei întâlniri, este subliniată importanța orientărilor propuse de către EHS prin ghiduri practice, fiind susținută adoptarea acestora la nivel național.

Clubul nostru este implicat activ în pregătirea și sprijinirea medicilor rezidenți și a specialiștilor aflați la început de carieră. La Surgical Training Institute (STI), din cadrul Ponderas Academic Hospital, sunt organizate frecvent cursuri dedicate chirurgiei minim invazive a peretelui abdominal, în colaborare cu ARCE. Cursurile includ seminarii care abordează atât aspectele teoretice și cât și principiile pe care se bazează intervențiile chirurgicale, urmate de prezentarea de proceduri live și instruire hands-on pe simulatoare și modele biologice.

Unul dintre proiectele desfășurate de Clubul Român de Hernie este crearea unui Registru Român de Hernie, plecând de la considerentul că primul pas în implementarea ghidurilor europene este cunoașterea situației prezente, pentru a putea identifica măsurile necesare standardizării actului chirurgical.

Intenționăm să atragem în rândurile noastre cât mai mulți medici cu interes profesional în chirurgia peretelui abdominal. Sprijinim și încurajăm membrii Clubului Român de Hernie să devină membri ai EHS și apreciem facilitățile oferite de către societatea europeană, în acest sens. Considerăm de o importanță vitală relația cu EHS ca principală sursă de ghiduri și informații științifice, care vor influența practicile chirurgicale spre beneficiul pacienților noștri.

Dr. Valentin Calu, MD, PhD, MSc, FACS
Secretar General